Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı
KAYSERİ - 1950, Ahmet Hamdi, Adviye - İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi - İngilizce, Arapça - İktisat Doç. Dr., Öğretim Üyesi - Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi, İslam Kalkınma Bankası İktisat Uzmanı - Kayseri Milletvekili - Dışişleri ve Devlet Eski Bakanı - Evli, 3 Çocuk babası.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül
Zaman 28 Ağustos 2007
Cumhurbaşkanlığı seçiminin 3. tur oylamasında Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, 339 oy alarak üye tam sayısının salt çoğunluğunu aştı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı seçildi. Toptan, Cumhurbaşkanına, seçildiğini bildirmek ve andiçmesi için, birleşimi saat 18.00'de toplanmak üzere kapattı.
456 MİLLETVEKİLİ KATILDI
TBMM Başkanı Köksal Toptan başkanlığı başlayan oturumda, Cumhurbaşkanlığı seçimi 3. tur oylamasına geçilmesi için elektronik yoklama yaptı. Toptan, milletvekillerine yoklama için 10 dakika süre verdi.
Yapılan yoklama sonucunda Meclis Genel Kurulu'nda 456 bulunduğu ve seçime geçmesi için en az 367 rakamının aşıldığının tespit edilmesinden sonra milletvekillerinin isimleri okunarak seçime başlandı.
Yapılan gizli oylamada, milletvekilleri Adana ilinden başlayarak seçim çevrelerine göre oylarını kullandı. Saat 15.17'de başlayan oy verme işlemi, 35 dakika sürdü.
TBMM Başkanı Köksal Toptan, oyunu kullanmayan milletvekili olup olmadığını sorduktan sonra, oy verme işleminin tamamlandığını açıkladı.
Devlet Bakanı Beşir Atalay, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, AK Parti'li Dilek Yüksel, Ahmet Yeni ve Ahmet Erdal Feralan'dan oluşan Tasnif Komisyonu, oyların sayım ve dökümünü yapmaya başladı.
Sayım işleminin sonuçlanmasının ardından TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül seçildiğini açıkladı.
Gül 3. tur oylamada 339 aldı. Diğer adaylar Çakmakoğlu'na 70, İçli'ye 13 oy verildi, boş 24 oy, geçersiz 2 oy kullanıldı. Böylece Cumhurbaşkanı seçim süreci tamamlanmış
Bu arada, oyunu kullanan Cumhurbaşkanı Adayı Abdullah Gül, oy verme sırası Zonguldak'a geldiğinde, Genel Kuruldan ayrıldı.
Toptan, Cumhurbaşkanına, seçildiğini bildirmek ve andiçmesi için, birleşimi saat 18.00'de toplanmak üzere kapattı.
GÜL'ÜN KÜÇÜK OĞLU DA İZLEDİ
3. tur oylamasına az bir süre kala, Gül ailesinden en küçük çocuk Mehmet Gül TBMM'ye geldi. Mehmet Gül, yanında amcasının oğlu Ahmet Gül'le birlikte Genel Kurul salonunda ziyaretçilere ayrılan bölümde yer aldı. Aynı bölümde Kayseri eski Büyükşehir belediye Başkanı Şükrü Karatepe de ile bazı üst düzey bürokratlar da bulunuyor.
ÜÇ ADAY YARIŞTI
Cumhurbaşkanı seçiminde, AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu ve DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli yarışacak. Genel Kurulda 20 Ağustos Pazartesi günü yapılan ilk tur oylamada; AK Partili Gül 341, MHP'li Çakmakoğlu 70, DSP'li İçli 13 oy alırken, ikinci turda da Gül'e 337, Çakmakoğlu'na 71, İçli'ye ise 14 oy çıkmıştı.
İLK İKİ TURDA YETERLİ OY ALINAMAMIŞTI
3. turda, üye tam sayısının salt çoğunluğunun (276) sağlanması gerekiyor. Bu oylamada da üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde, üçüncü oylamada en çok oy almış olan iki aday arasında dördüncü oylama yapılacak. Bu oylamada da üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. Bugün yapılacak olan 3. turda adaylardan biri 276 oy alırsa 11. Cumhurbaşkanı seçilecek. Seçimin ardından da saat 18:00'de and içme töreni gerçekleştirilecek.
Genel Kurul'da 20 Ağustos Pazartesi günü yapılan ilk tur oylamaya 448 milletvekili katılırken AK Parti'li Gül 341, MHP'li Çakmakoğlu 70, DSP'li İçli 13 oy almış, 1 oy geçersiz sayılmış, 23 oy da boş çıkmıştı.
24 Ağustos Cuma günü yapılan 2. tur oylamaya 446 milletvekili katılmış; Gül 337, Çakmakoğlu 71, İçli ise 14 oy almıştı. Oylamada, 23 boş oy kullanılmıştı.
xx
Bu bir fırsat
--------------------------------------------------------------------------------
Gül, ziyaretini değerlendirmeden önce bugün Küba'nın başkenti Havana'da Küba ve ABD futbol milli takımlarının 61 yıl sonra ilk kez maç yaptıklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan ziyaretine karar verme sürecini anlatırken, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ı, göreve seçildiğinde kutladığını ve ilişkilerin önündeki engellerin kalkmasına yönelik ümidini dile getirdiğini ifade etti.
Sarkisyan'ın da aynı temennilerde bulunduğunu anlatan Gül, Dünya Kupası grup elemeleri kuralarında Türkiye ile Ermenistan'ın aynı gruba düşmesinin bu temennilerin gerçekleşmesi için fırsat doğurduğunu kaydetti.
Sarkisyan'ın, birlikte maç izleme davetini değerlendirerek ziyareti gerçekleştirmeye karar verdiğini anlatan Gül, ''Bu fırsat, ümit ediyorum ki iyi neticeler doğurur'' dedi.
Xx
Gül-Sarkisyan zirvesi ezber bozdu
Zaman 6 Eylül 2008
x
Maç sonucu Türkiye 2 Ermenistan 0
xxx
GÜL'ÜN 600 YILLIK SOY AĞACI
--------------------------------------------------------------------------------
CHP Arıtman’ın, Cumhurbaşkanı'nın annesinin etnik kökenini gündeme getirmesiyle başlayan tartışmada sonrası, Gül’ün soy ağacının 600 yıllık bir geçmişi ortaya çıktı.
CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’ın "Abdullah Gül’ün annesinin etnik kökeninin Ermeni olduğunu"’ iddia etmesi ile başlayan tartışma devam ederken Gül’ün soy ağacının 600 yıllık bir geçmişi ortaya çıktı. Gül’ün büyük büyük dedesi olan Satoğlu ailesinin şimdiki torunları tarafından hazırlanan "satoglu.com" internet sitesinde ayrıntılar yer alıyor.
Soyağacının en başında Sivaslı ‘’Sarraf Hüseyin Efendi’’ bulunuyor. Gül’ün anne tarafı Sivas’a, baba tarafı ise Siirt’e dayanıyor. Gül’ün anne tarafı Sivas’ta, "Sarrafzadeler" olarak tanınıyor. Abdullah Gül’ün anne tarafının soy ağacı 1482’de ölen Hüseyin Efendi’nin oğlu Şeyh İbrahim Tennuri’nin oğlu Şeyh Kasım’dan başlıyor. Şeyh Kasım’ın kızı Ayşe, Kayseri’li Süleyman Efendi’yle evleniyor. Bu evlilikten Kadı Bedreddin Mahmud doğuyor ve Kayseri’nin en zenginlerinden biri oluyor.
SATOĞLU AİLESİ
Soy ağacı Cumhuriyet’ten sonra netleşiyor. Sarrafzadeler Ailesi’nden gelen Fatma Hanım, Hacı Mükremin Satoğlu ile evleniyor. Bu evlilikten doğan, ‘’İbrahim Nafiz’’ Abdullah Gül’ün büyük büyük dedesi… İbrahim Nafiz’in çocuklarından Mehmet Ali ise Abdullah Gül’ün dedesinin babası Mehmet Ali Satoğlu…
1968’de ölen ve din adamı olan Mehmet Ali Satoğlu iki kez evlendi. Birinci karısı Adeviye’den, Abdullah Gül’ün dedesi İsmail doğdu. İlkokul öğretmeni olan İsmail Satoğlu’nun evliliğinden de, Abdullah Gül’ün annesi doğdu ve ona da ‘’Adeviye’’ adı verildi.
Abdullah Gül’ün dedesi İsmail Satoğlu, İzmir’de ilkokul öğretmeniydi. Kızı Adeviye kız sanat okulunda okurken, Kayseri’de Tayyare Fabrikası’nda çalışan Ahmet Hamdi Bey ile evlendi. Evliliklerinin ilk yıllarında Kayseri’deki Satoğlu Apartmanı’nda yaşadılar. Abdullah Gül de bu apartmanda doğdu
Gazeteport 19 Aralık 2008